Daily Current Affair Oct 2021 #1

Q.1. Who has become the first Indian player to take the highest number of 29 wickets in an IPL season?

Ans. Harshal Patel

рдк्рд░рд╢्рди 1. IPL рдХे рд╕рдд्рд░ рдоें рд╕рдмрд╕े рдЬ्рдпाрджा 29 рд╡िрдХेрдЯ рд▓ेрдиे рд╡ाрд▓े рдкрд╣рд▓े рднाрд░рддीрдп рдЦिрд▓ाрдб़ी рдХौрди рдмрди рдЧрдП рд╣ै ?

рдЙрдд्рддрд░ - рд╣рд░्рд╖рд▓ рдкрдЯेрд▓

Q.2. Which has been declared as a customs notified airport by the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC)?

Ans. To Kushinagar Airport

рдк्рд░рд╢्рди 2. рдХेंрдж्рд░ीрдп рдЕрдк्рд░рдд्рдпрдХ्рд╖ рдХрд░ рдФрд░ рд╕ीрдоा рд╢ुрд▓्рдХ рдмोрд░्рдб (CBIC) рдиे рдХिрд╕े рд╕ीрдоा рд╢ुрд▓्рдХ рдЕрдзिрд╕ूрдЪिрдд рд╣рд╡ाрдИ рдЕрдб्рдбा рдШोрд╖िрдд рдХिрдпा рд╣ै ?

рдЙрдд्рддрд░ - рдХुрд╢ीрдирдЧрд░ рд╣рд╡ाрдИ рдЕрдб्рдбा рдХो



Q.3. In which city the "National Mission on Edible Oil - Oil Palm Business Summit" has been organized for the North-Eastern states of India?

Ans. Guwahati

рдк्рд░рд╢्рди 3. рднाрд░рдд рдХे рдкूрд░्рд╡ोрдд्рддрд░ рд░ाрдЬ्рдпों рдХे рд▓िрдП рдХिрд╕ рд╢рд╣рд░ рдоें "National Mission on Edible Oil - Oil Palm Business Summit" рдХा рдЖрдпोрдЬрди рдХिрдпा рд╣ै ?

рдЙрдд्рддрд░ - рдЧुрд╡ाрд╣ाрдЯी

Q.4. From which state of India, the first consignment of GI tag sweet Mihidana has been exported to Bahrain?

Ans. West Bengal

рдк्рд░рд╢्рди 4. рднाрд░рдд рдХे рдХिрд╕ рд░ाрдЬ्рдп рд╕े рдЬीрдЖрдИ рдЯैрдЧ рдк्рд░ाрдк्рдд рдоिрдаाрдИ рдоिрд╣िрджाрдиा рдХी рдкрд╣рд▓ी рдЦेрдк рдмрд╣рд░ीрди рдХो рдиिрд░्рдпाрдд рдХी рдЧрдИ рд╣ै ?

рдЙрдд्рддрд░ - рдкрд╢्рдЪिрдо рдмंрдЧाрд▓

Q.5. Recently, the central government has given its approval to set up how many PM Mitra Park?

Ans. 7 Park

рдк्рд░рд╢्рди 5. рдХेंрдж्рд░ рд╕рд░рдХाрд░ рдиे рд╣ाрд▓ рд╣ी рдоें рдХिрддрдиे рдкीрдПрдо рдоिрдд्рд░ рдкाрд░्рдХ рд╕्рдеाрдкिрдд рдХрд░рдиे рдХे рд▓िрдП рдЕрдкрдиी рдоंрдЬूрд░ी рджे рджी рд╣ै ?

рдЙрдд्рддрд░ - 7 рдкाрд░्рдХ

Q.6. Which country's writer Abdulrazak Gurnah has been announced to be honored with the Nobel Prize in Literature for the year 2021?

Ans. Tanzania

рдк्рд░рд╢्рди 6. рдХिрд╕ рджेрд╢ рдХे рд▓ेрдЦрдХ рдЕрдм्рджुрд▓рд░рдЬाрдХ рдЧुрд░рдиाрд╣ рдХो рд╡рд░्рд╖ 2021 рдХे рд╕ाрд╣िрдд्рдп рдХे рдиोрдмेрд▓ рдкुрд░рд╕्рдХाрд░ рд╕े рд╕рдо्рдоाрдиिрдд рдХрд░рдиे рдХी рдШोрд╖рдгा рдХी рд╣ै ?

рдЙрдд्рддрд░ - рддंрдЬाрдиिрдпा

Q.7. Which Nobel Prize for the year 2021 has been announced to Philippine journalist Maria Resa and Dmitry Muratov of Russia?

Ans. Nobel Peace Prize

рдк्рд░рд╢्рди 7. рдлिрд▓ीрдкीрди्рд╕ рдХी рдкрдд्рд░рдХाрд░ рдоाрд░िрдпा рд░ेрд╕ा рдФрд░ рд░ुрд╕ рдХे рджрдоिрдд्рд░ी рдоुрд░ाрдЯोрд╡ рдХो рд╡рд░्рд╖ 2021 рдХा рдХौрди-рд╕ा рдиोрдмेрд▓ рдкुрд░рд╕्рдХाрд░ рджेрдиे рдХी рдШोрд╖рдгा рдХी рд╣ै ?

рдЙрдд्рддрд░ - рд╢ांрддि рдиोрдмрд▓ рдкुрд░рд╕्рдХाрд░

 

Q.8. How many Indian companies have joined the Unicorn Club this year?

Ans. 28 Companies

рдк्рд░рд╢्рди 8. рдЗрд╕ рд╡рд░्рд╖ рднाрд░рдд рдХी рдХिрддрдиे рдХंрдкрдиिрдпां рдпूрдиिрдХॉрд░्рди рдХ्рд▓рдм рдоें рд╢ाрдоिрд▓ рд╣ुрдИ рд╣ै ?

рдЙрдд्рддрд░ - 28 рдХंрдкрдиिрдпां

Q.9. What is the rank of Mukesh Ambani in the Forbes India Rich List, 2021?

Ans. First

рдк्рд░рд╢्рди 9. рдлोрд░्рдм्рд╕ рдЗंрдбिрдпा рд░िрдЪ рд▓िрд╕्рдЯ, 2021 рдоें рдоुрдХेрд╢ рдЕंрдмाрдиी рдХौрди-рд╕े рд╕्рдеाрди рдкрд░ рд░рд╣े рд╣ै ?

рдЙрдд्рддрд░ - рдкрд╣рд▓े

Q.10. Which day is celebrated all over the world on 9th October?

Ans. World Post Day

рдк्рд░рд╢्рди 10. 9 рдЕрдХ्рдЯूрдмрд░ рдХो рд╡िрд╢्рд╡рднрд░ рдоें рдХौрди-рд╕ा рджिрд╡рд╕ рдордиाрдпा рдЬाрддा рд╣ै ?

рдЙрдд्рддрд░ - рд╡िрд╢्рд╡ рдбाрдХ рджिрд╡рд╕

 

 

 

Previous Post Next Post